Asociace animovaného filmu (ASAF) podporuje účast českých producentů animovaných filmů na mezinárodních akcích prostřednictvím dotace, kterou získala od Ministerstva kultury ČR.

ASAF věří, že účast na prestižních festivalech a trzích, jako je Marché du Film v Cannes, MIFA v Annecy, EFM v Berlíně, Cartoon Movie v Bordeaux nebo např. FMX Stuttgart, bude mít zásadní přínos pro rozvoj spolupráce s potenciálními koproducenty a distributory po celém světě. “Účast na těchto akcích poskytne českým producentům možnost navazovat cenné kontakty a zdokonalovat své odborné znalosti,” uvedl Marek Toušek, místopředseda ASAF.

Jedním z cílů je nejen podpora produkčních týmů, ale také rozvoj kontaktů s klíčovými partnery v oblasti distribuce. Jak uvedl Vladimír Lhoták ze studia Hausboot Production: “Na Berlinále proběhly schůzky zejména stran projektů ve vývoji: Bezčasí, Golem a Severka, s poteniciálními i již spolupracujícími koproducenty a Sales Agentem Charades. Učast na festivalu nám umožnila pokročit v jednání o jednotlivých projektech. Nadto jsme se účastnili předávání cen EFCA Award, kde jsme byli nominováni s filmem Myši patří do nebe.”

Mezi klíčové aktivity patří zviditelnění české animace a posílení její pozice v mezinárodním měřítku. Tyto akce nabídnou prostor pro prezentaci projektů, výměnu zkušeností a prohloubení vztahů se zahraničními partnery. Jedním z úspěšných příkladů tohoto procesu je studio Krutart, které na trhu Animation Production Days Stuttgart představilo svůj seriál „Pod Dinosauří horou“ a zahájilo jednání s významnými koproducenty, včetně francouzského Canal+.

Díky této podpoře bude česká animace i nadále směřovat k posilování své pozice na mezinárodní scéně a budování dlouhodobých vazeb s klíčovými hráči v oboru.

 

Financováno Evropskou unií NEXT GENERATION